13 feb. 2011

SAIGON FASHION

Saigon Fashion, better then any shopping mall in the world!
















God daaamn vad det är skönt att vara i en stad utan Starbucks, och utan McDonalds! Och, framförallt, utan super jätte klädkedjor som H&M och Zara.

I mitten av 80-talet genomgick Vietnam en ekonomisk reform till en mer marknadsorienterad ekonomi vilket gav landet en sving i tillväxten. Idag är landet ett av de mest öppna i Asien, och tillväxten bland de mest lovande ( dock har dongen fått lida bara de senaste månaderna ).

Men rapporter och analyser och analyser och rapporter, på plats i Ho Chi Minh city kan man faktiskt känna i luften att något är på gång!
Hundratals motorcyklar ständigt på väg, till överallt. Och häromdagen fann jag mig själv på en restaurang med Vi, som äger hotellet vi bor på och karaokebaren bredvid, och hans 20 nånting super stylish, supervackra väninnor med varsen Iphone diskuterandes hur man kan se hur stor penis en karl har (det kan man tydligen se på hans näsa, är den lång är hans penis lång ) Detta måste helt enkelt vara tecken på välstånd och ljusa utsikter! Dessutom med tanke på att hälften av Vietnams invånare är under 25 år, alltså en ung, stark attraktiv arbetskraft (till skillnad från Europa där arbetskraften blir äldre ) . Jag antar att det tyvärr också innebär att det bara är en tidsfråga innan McDonalds och H&M poppar upp. Om vi inte gör något för att förhindra det. Upscale alternativet har vi förstås också, jag har svischat förbi fina gatan med Louis Vuitton- butikerna några gånger.

Men ännu är de inte här, klädjättarna, och det innebär naturligtvis för någon som mig, utrustad med den goda smaken och hökögon som jag är, ett ypperligt tillfälle att kamma hem några guldklimpar. Gilla utmaningen dessutom! 

I quite like Vietnamese fashion!

















Allt är naturligtvis inte bra i Vietnam ännu. Långt ifrån alla blir rikare. Inkomstklyftan ökar här precis som i övriga världen. Censur förekommer fortfarande, Facebook är tex blockat av 2 utav 3 stora telefonoperatörer. Och varför måste ekonomisk tillväxt gå hand i hand med kapitalism?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar